Bomen…
je klimt erin, je slaapt erin of je loopt er euh..doorheen?  Ik heb het alle drie gedaan. In Thailand en Australië had ik de leukste ervaringen.

Slapen
Het begon met een overnachting in een boomhut. Wel eentje met toilet en koud water douche want het moet natuurlijk wel een beetje leuk blijven. In het Zuiden van Thailand hoog in een boom in het nationale park Khao Sok hebben we samen met heel veel grote, achtpotige vriendjes geslapen. Lang leve de klamboe zullen we maar zeggen. Na een klim van een metertje of acht via een steile houten trap kwamen we in de ‘tree top bungalow’. Daar werden we al snel bezocht door een stel bijdehante apen die kwamen buurten op zoek naar een lekker hapje. En geloof me zo’n ontmoeting in het wild is wel een beetje spannend… Hoogtepunt waren de geluiden van de jungle. Zo geweldig om te horen. Krekels, vogels, ruisende boomtoppen en allerlei andere on-Hollandse geluiden.

Thailand

Klimmen
De tweede manier is om erin te klimmen. In het Zuidwesten van Australië , en ik citeer de Lonely Planet , is er een ‘Popular attraction; the Gloucester Tree. It is a splendit fire lookout tree, laddered with a spiral metal stairway.’ Nou, dat leek ons natuurlijk wel wat. Hoogte zo’n 60 meter. Ervan uitgaande dat ook hier de Europese veiligheidsvoorschriften gelden, wij gezekerd en onder professionele begeleiding naar de 60 meter zouden klimmen, liepen wij relaxed naar de Gloucester Tree. Euuh….. zien we daar nu echt een mega hoge boom met alleen een paar ijzeren staafjes als traptreden zonder enige vorm van beveiliging (anders dan je eigen handen en voeten) met een houten platform ergens tussen de boomkruinen?. Yep……wat een deceptie! Geen enkele functionaris of beveiliger weigert ons de klim naar boven. De enige persoon die heel hard NEE roept, zijn wij zelf. Dus wat te doen? Compleet uit je comfort zone komen en de klim naar boven wagen met het risico halverwege niet meer naar boven of naar beneden te durven? Of op zoek naar een alternatief? En die was er gelukkig. Een boom met een platform op 70 meter :-) maar….. met een tussenstop op 25 meter. Na mijzelf moed te hebben ingesproken en onder aanmoediging heb ik het gered! En ja, ik ben ook weer heelhuids beneden gekomen. De 25 meter voelde in armen en benen als 70 meter. Een hele overwinning. Maar het zette ons wel aan het denken. Nederland blinkt uit in talloze veiligheidsregeltjes en protocollen. In Australië gaan ze uit van GBV (gezond boeren verstand). Zou dat in Nederland ook werken?

climbing the tree

warning signLopen
En dan is er nog de  Tree Top Walk. In het plaatsje Denmark in WA Australië kun je dit doen. Niet zo spannend als het klimmen en slapen in de boom maar wel heel leuk om een keertje te doen. Via ijzeren loopbruggen wandel je op 40 meter hoogte van boomtop naar boomtop. De bruggen wiegen in de wind en het uitzicht is prachtig. Het leuke is dat iedereen dit kan doen want de route is rolstoel- en buggyproof.

tree-top-walk-

 

Recent Posts

Leave a Comment