Ik schrijf heel graag over belevenissen in verre landen en over exotische culturen. Over parelwitte stranden, imposante bergen en de dichtbegroeide jungle. Over avontuurlijke reizen en overnachtingen op bijzondere plekjes. Maar voorgoed vertrekken uit Nederland, dat kan niet. Ik ben en blijf een Hollandse in hart en nieren. Mijn thuisbasis is Leeuwarden. Maandelijks laat ik je kennismaken met al het leuks wat Leeuwarden te bieden heeft. En wanneer Leeuwarden in 2018 culturele hoofdstad is, dan weet jij in ieder geval waar je naar toe moet voor de leukste, verrassendste, mooiste en hipste plekjes.
Deze maand de drie leukste musea van Leeuwarden, volgens mij dan hè :)

Fries museum

Fries Museum
Vanbinnen en vanbuiten een uniek gebouw. Je vindt het museum in de binnenstad van Leeuwarden op het Wilhelminaplein. In april 2015 won het museum de landelijke BankGiro Loterij Museumprijs 2015. Ik kan er veel over vertellen maar misschien moet je het gewoon met eigen ogen zien of even een kijkje nemen op de website van het Fries Museum. Oh ja bij het museumcafé “Thús” kun je heerlijk lunchen. De tosti Thús is mijn favoriet!

Natuurmuseum Fryslân
Het thema van het museum is de natuur van Fryslân. Het is een echt doe-, beleef- en genietmuseum. De tentoonstelling Friesland onder water vind ik het leukste. Je daalt af naar de bodem van een sloot om het onderwater leven te ervaren. En dat zonder natte voeten of perslucht.
Het centrale hart van het museum is het atrium. De voormalige binnentuin is in 2005 voorzien van een glazen dak en is nu een prachtige ruimte waar je even kunt zitten of terug kunt gaan naar de schoolbanken…

Boomsma museum

Dit museum ligt in hart van de Leeuwarder binnenstad. Klein in omvang maar groots in smaak :)
Je ontdekt hier alles over de oorsprong van Boomsma Beerenburger. Je krijgt een rondleiding langs allerlei erfstukken en na afloop kun je in het proeflokaal proeven van het uitgebreide assortiment kruidenbitters. Sterk spul hoor die beerenburger.

Volgende maand vertel ik je meer over “mien stadsje”.culturele hoofdstad 2018

Recent Posts

Leave a Comment