‘Kal’ is het centrum van de mijnbouw in Western Australië. Na de vondst van een klomp goud in 1889 begon in dit stadje de Goldrush. De goed onderhouden historische gebouwen in het kleine en overzichtelijke centrum van Kalgoorlie, houden de herinnering hieraan levend. Het stadje ademt de sfeer van het wilde westen. Je verwacht ieder moment Dirty Harry uit een bar te zien lopen. Nog niet zo lang geleden werd de stad grotendeels door mannelijke gelukszoekers bezocht. Na een dag hard werken in de mijn, was het hard ontspannen in een van de vele bordelen of bars met alleen vrouwelijk personeel. Tegenwoordig is dit anders. Fly in fly out behoort tot het verleden. Medewerkers van de mijn zijn verplicht om in de stad te wonen en omdat velen van hen een gezin hebben, is ‘Kal’ een stuk familie vriendelijker geworden.

De Super Pit
De grootste attractie van Kalgoorlie is de Super Pit. Voor ons dé reden om Kalgoorlie te bezoeken. De Super Pit is een enorme open goudmijn van ongeveer 3,5 km lang, 1,5 kilometer breed en 620 meter diep. Om het even in perspectief te zien; het is zo diep als Ayers Rock hoog is en het heeft ongeveer dezelfde omtrek. Het onvoorstelbare walhalla voor echte mannen! Hoewel, de emancipatie heeft ook Kalgoorlie bereikt. Ruim 40% van de werknemers in de Super Pit is vrouw. Respect :)

De hamer, staven dynamiet en pikhouweel hebben plaatsgemaakt voor industrieel geweld. Caterpillars zo groot als een huis halen na megaexplosies de grote rotsblokken op. En na een chemisch verwerkingsproces gaat men op zoek naar goud ter grootte van…..2×2 cm….. Ja, je leest het goed. Ook hier geldt, massa maakt de kassa. De voor het oog onzichtbare kleine deeltjes goud zijn goed voor miljoenen aan Australische Dollars.

superpit

IMG_1802

De tour
Wij deden de Super Pit tour. In een airco gekoelde bus (wat zalig is in de Australische hitte) krijg je een rondleiding door de mijn. Het is er te gevaarlijk om vrij rond te lopen maar er is een aantal punten waar je uit de bus mag om foto’s te maken. Maar dan zie je ook wat! Het gaat je voorstellingsvermogen te boven. Diep! Groot! en indrukwekkend. De Caterpillars rijden af en aan. Dit is op zich al een fantastisch gezicht. En heb je geluk, dan ben je getuige van een “superblast” die de grond onder je voeten laat trillen. Het hele proces van goudwinning zie je in deze tour. Leuk detail. De tour wordt geleid door een ex-medewerker met een vooruitziende blik :)

Einde oefening
Want de pit begint leeg te raken. Naar verwachting kan er nog tot 2019 gemijnd worden. Daarna duurt het nog zo’n 10 jaar voordat ook al het restmateriaal doorzocht is op goud en de goudwinning definitief stopt. Men denkt nu al na over een nieuwe bestemming voor de mijn. De mijn vullen met water en er een ressort van maken is een van de ideeën.

Saloons en nog meer
Hoewel de Pit het absolute hoogtepunt van Kalgoorlie is, is het Western Australian Museum – Kalgoorlie-Boulder in de hoofdstraat zeker de moeite waard. Bij de ingang staat een mijnhoofd waar je met een lift naar boven kan voor een prachtig uitzicht over de stad. De hoofdstraat bestaat uit schitterende saloonachtige panden. Met name de bovenverdiepingen van de meeste panden lijken nog origineel en zijn een lust voor het oog. Kalgoorlie is en blijft een mannenstad en dus kun je ook allerlei mannen dingen doen zoals karten, stappen, drinken, sporten en BBQ-en met halve koeien. Maar misschien doe ik de dames nu te kort :)

IMG_1742

historische gebouwen

Recent Posts

Leave a Comment