Mijn altijd energieke en hippe moeder bedacht dat zij Bilbao graag wilde bezoeken. En omdat ik graag de wat minder bekende bestemmingen verken, was het vliegticket snel geboekt.

Depressies en aanslagen
Bilbao ligt in Noord Spanje, bijna aan de kust. Ik ken de stad van naam doordat het prachtige Guggenheim museum hier staat maar ook omdat in de Golf van Biskaje depressies ontstaan die vooral Nederland lijken te treffen, van de Baskische afscheidingsbeweging ETA en het imago van een niet al te schone industriële stad. Maar juist dat rauwe randje maakte nieuwsgierig.

Na een vlucht met Vueling van een kleine twee uur, land ik donderdag aan het einde van de middag op het kleine vliegveld met een moderne terminal in de vorm van een duif. Dat begint al goed. We staan vervolgens voor een lastige keuze; of wel de taxi nemen naar het hotel, kosten tussen de € 25,- en € 30,- of de groene stadsbus die ons in een kwartier naar het oude stadscentrum brengt, kosten € 1,90. Voor dat prijsverschil kun je heel wat wijntjes en pintxos kopen :) Zo lastig blijkt de keus dus ook weer niet. Alweer een pluspunt.

Ons hotel ligt midden in Casco Viejo. Een betere uitvalsbasis is er niet. Barretjes, hippe kledingboetiekjes, bakkertjes en terrasjes in overvloed. Casco Viejo stikt van de leuke straatjes (waaronder de Siete Calles, 7 straatjes) en prachtige gebouwen. Pluspunt nummer 3 :)

Natuurlijk komen we ook voor het Guggenheim museum en andere bezienswaardigheden, maar zeker ook voor de pintxos (pintjos) en Txakoli  (tsjakoolie ) de Baskische variant op de tapas en de heerlijke regionale witte wijn. En voor de lekkere taartjes, en fijne ontbijtjes.

Plaza Nueva
Op het Plaza Nueva drinken we de eerste Txakoli en cava en eten we pintxos. En lekker dat het is! Dat mag ook wel, we zitten bij La Olla de la Plaza Nueva. Deze bar staat bekend om haar heerlijke pintxos. De hapjes staan uitgestald op de bar en het is een lust voor het oog. We proeven broodjes met Iberico ham, tonijn, brie met een chutney en ansjovis.  De meest drukke maar ook gezellige momenten om pintxos te eten, zijn van 12.00 uur tot 14.00 uur en van 17.00 uur tot 19.00 uur. Aan hetzelfde plein serveert bar Charly sinds 1973 heerlijke sangria op het terras. De topper op het plein  is GuriToki. Traditionele pintxos, gemaakt volgens Baskisch recept maar ook met creatieve hoogstandjes. Het is hier op vrijdagavond stampvol met mooi geklede oudere Spaanse dames, hippe jongeren en een handjevol toeristen.

pinxtox
20160909_203730

Ontbijten doen we bij het kleine bakkertje Bertiz middenin Casco Viejo. Het zit er in de ochtend heerlijk met een kopje koffie en een vers broodje. En ook belangrijk, het kost drie keer niets. Dus voor ons geen saai hotelontbijt!

Mercado de la Ribera
De grote overdekte markt is voor veel mensen al een walhalla maar wij vallen als een blok voor de barretjes op de begane grond. Olijven in allerlei soorten en maten gecombineerd met allerlei andere lekkernijen, prachtig uitgestalde pintxos, een modern en hip interieur en een terras met fantastische uitzicht over de rivier.

20160909_170758

20160910_193322

20160910_193236

Alleen al voor het heerlijke eten en de mooie wijnen is een bezoek aan Bilbao meer dan waard. In mijn volgende blog lees je wat deze stad nog meer in petto heeft.

Recent Posts

Leave a Comment