Met de auto naar het treinstation, vervolgens met de trein in tweeëneenhalf uur naar Schiphol, drie uren wachten, twee uren vliegen naar Parijs, wederom twee uren wachten en dan veertien uren vliegen naar Santiago de Chile, een uur wachten om door de douane te komen en dan nog een uur met de taxi…maar dan zijn we toch echt in hartje Santiago de Chile!

Bellavista
Ons hotel ligt in de wijk Bellavista. Een echte studentenwijk want het hotel is omringd door universiteitsgebouwen. En studenten betekent feest, vooral op de vrijdagavond. En laat dat feesten maar aan de Chileense studenten over! Zij gaan tot diep in de nacht door met drinken, muziek maken en dansen in Calle Pio Nona.

Wij hebben onze studententijd al weer een tijdje achter ons gelaten en wij gaan dus opzoek naar een ietwat rustigere straat, Calle Constitucion. Een super leuke straat met aan weerszijden mooie grote platanen. In deze straat vind je allemaal leuke restaurantjes en barretjes waar je heerlijk kunt eten en pisco sour (het nationale drankje) kunt drinken. Bellavista heeft nog een andere trekpleister, Cerro san Chrisobal. Een heuvel vanwaar je een prachtig uitzicht moet hebben op de stad. Helaas de eerste maandag van de maand wordt het trammetjes die je naar de top brengt voor onderhoud stil gelegd. En laten wij nu nét op deze maandagochtend, omdat het dan zo lekker rustig is, de Cerro willen bezoeken. Jammer dan.

Nog meer leuke wijken

Steek je vanuit Bellavista de rivier over dan kom je in de wijken Bellas Artes en Lastarria. Hier vind je onder andere het GAM, of te wel het Centro Cultural Gabriela Mistral. Een ingenieus aandoend megagroot gebouw. Het complex is aan de buitenkant geheel bedekt met gecorrodeerde staalplaten. De staalplaten zitten vol ronde gaten die het gebouw een industrieel uiterlijk geven. Bellas Artes en Lastarria zijn kunstenaarswijken en dat zie je vooral aan de vele kunstgalerieën, de artistieke mensen en natuurlijk de gezellige kleine terrasjes. Op een kleine tien minuten lopen vanaf Bella Artes, ligt het beroemde plein Plaza de Armas. Leuk om er even op een bankje te zitten met als bonus honderden duiven….

Street art en carnaval
Ja…..de Street art. The Next Level graffiti. Op bijna ieder gebouw en iedere hoek van de straat vind je de meest mooie creaties . Mijn foto camera maakt overuren. De ‘pieces’zijn stuk voor stuk een feest voor het oog. Alleen daarom al is Santiago de Chile de moeite waard.

En dan het carnaval. Het duurt nog even, maar om te testen of je met je carnavalsband op de goede weg bent, dan kun je het beste een straatoptreden geven. Het aantal mensen dat om je heen staat, mee swingt en een daverend applaus geeft, is een graadmeter of je in de goede richting zit. De band waar wij naar keken en luisterden, slaagde wat ons betreft met vlag en wimpel.

Eten
Lunchen in Santiago de Chile is een aanrader. Een menu del dia (menu van de dag) of almuerzo (lunch)kost ongeveer 6500 peso’s, een kleine acht euro. De maaltijd bestaat uit een combinatie van een heerlijke salade inclusief een glas wijn en koffie als afsluiter. Ook kun je kiezen uit een voor-, hoofd- of nagerecht. Het is niet alleen zeer smakelijk, het bespaart je ook veel geld uit. Je kunt er voor kiezen om in de middag uitgebreid te lunchen en ’s avonds een gevulde empanada of fruit te eten. Zo houd je de kosten een beetje beperkt want in Chili gelden gewoon de Hollandse prijzen.

Waar geen Hollandse prijzen gelden, is op de Vega Market. Dé grootste groente en fruit markt van Chili. Ook wanneer je een rasechte carnivoor bent, is deze markt een lust voor het oog. Avocado’s, groene asperges, aardbeien, zwarte mais, tomaten en zo kan ik nog wel even doorgaan. En alles maatje XL. En qua kosten een fractie van de Hollandse prijzen.  Eet je liever vis dan vlees dan is de Mercado Central jouw ding.

En zo komt het dat in no time de 48-uur in Santiago de Chile voorbij zijn gevlogen. Op naar Valparaiso!

p1090448

img-20161204-wa0012

img-20161203-wa0015

p1090449

 

 

 

Recent Posts

Leave a Comment