El Chaltén is een piepklein dorpje in het Parque Nacional Los Glaciares in Chili. Er wonen ongeveer 350 mensen maar in de zomer weten toeristen uit alle hoeken van de wereld El Chaltén te vinden.
De bezoekers komen maar voor één ding, hiken! Met volle bepakking en wandelstokken gaan ze de bergen in. Slapen doen wandelaars op een van de basic campings’, een toilet voor de twee ‘pees’ bestaat uit een gat in de grond. Het water in de kabbelende  beekjes is zó zuiver dat je er gerust uit kunt drinken. Het afval van het meegenomen eten wordt keurig door iedereen mee terug naar het dorp genomen. En wanneer de wandelaars geluk hebben, dan wordt het tentje in droog weer op gezet. Daarna ‘s avonds heerlijk in slaap vallen met het geluid van kabbelend water en het windgeruis. Hoe leuk is dat! Maar mocht je dit nu niet zien zitten dan is El Chaltén de perfecte uitvalsbasis voor twee hele mooie dagtochten.

Dag 1, Laguna Torre (21.62 km)
Deze trek begint halverwege het dorp. De route staat heel goed beschreven. Je kunt niet verdwalen, al doe je nog zo je best. Er is maar één pad en dus kom je genoeg wandelaars tegen. Je kunt ook een van de (on)gelukkigen zijn die een poema tegenkomt. Maar ik acht deze kans (helaas) vrij klein. De poema, condors, Andes-herten en vosjes kunnen hier zomaar je pad kruisen.

Het eerste gedeelte is vrij steil maar daarna loop je bijna de hele trek op redelijk vlak terrein. Nu ben ik geen bioloog en ik weet amper heide van onkruid te onderscheiden. Maar ik weet wel de vegetatie te waarderen. Dit was schitterend! Bomen met mos, bloemen, struiken en heide. Dit omlijst door een, (na een natte start), blauwe lucht, witte wolken, een stromende rivier en hoge nog met sneeuw bedekte bergen.
Het eindpunt van de hike is het gletsjermeer aan de voet van Cerro Torre, waarvan je het laatste gedeelte een klein stukje moet klimmen. Op de top van de berg ligt de beloning van de klim op je te wachten: In het meer drijven ijsschotsen afkomstig van de gletsjer. Het totaal plaatje is onvoorstelbaar mooi!

Het fijne is, het hoeft niet eens droog of mooi weer te zijn. Zelfs met regen, wind en mist is de omgeving prachtig. De totale wandeling, (heen en terug) hebben we in vijf uren gedaan. Wij hadden een gemiddeld wandeltempo (we werden ingehaald en haalden in) en we hebben al met al ongeveer 45 minuten gerust.

Dag 2, Laguna de los tres (23.29 km)
Veel tijd om te herstellen van de eerste wandeling hebben we niet want de volgende dag doen we de trekking naar Laguna De Los Tres. Het neusje van de zalm. Einddoel; oog in oog staan met het machtige Fitz Roy massief.

Je kunt kiezen om de wandeling aan het einde van het dorp te beginnen of je gaat ’s ochtends met een minibus (bij alle hotels te boeken) naar hostel El Pilar. Waarom de wandeling starten met een minibus zul je denken? Door de ‘luxe’ start voorkom je dat je op de terugweg dezelfde route loopt én je de trekking niet met een stevige en steile klim van minimaal een uur hoeft te beginnen.
De route van de hike is prachtig. De omgeving en uitzichten wisselen na iedere bocht. De drie wereldberoemde toppen van het Fitz Roy massief laten zich niet helemaal zien door de bewolking.

Nu had ik gelezen dat de laatste kilometer een pittige klim is van 400 meter. In principe door iedereen te doen,  maar met regen, sneeuw en harde wind wordt het een hele uitdaging. Geloof me, ook zonder deze drie weersomstandigheden is het een pittige beklimming. Er komt, zo voelt het, geen eind aan het smalle bergpaadje waar je over stenen moet klauteren en klimmen. Op het moment dat je denkt de top gehaald te hebben, komt er nog een lekkere uitsmijter van vijftien minuten over kleine glibberige kiezelsteentjes. Maar dan! Dan sta je aan de voet van de Fitz Roy. Je bent trots op jezelf dat je de top gehaald hebt en de beloning is het formidabele 360 graden uitzicht. De terugweg is minder vermoeiend maar de kans op uitglijden is groter. Al met al hebben wij er een dikke zeven uur overgedaan. De aanbevolen tijd in de informatiebrochures ligt met acht a negen uren iets hoger.

Hoe kom je in El Chaltén
De heenweg hebben we geregeld op het vliegveld van El Calafate. Daar zit in de centrale hal het bureau van Las Lengas. Voor 650 pesos (een kleine 40 euro) word je bij je hotel opgehaald en in El Chaltén bij je hotel afgezet. Het vervoer is met een minibus. Op zich prima maar wij hadden vanuit El Calafate een tussenstop op het vliegveld waardoor we in plaats van drie uren, vijf uren onderweg waren. Op de terugweg hebben we een buskaartje voor 450 pesos per persoon bij de maatschappij Caltur geboekt. Binnen drie uren waren we van El Chaltén in El Calafate.

Waar te bieren
Na afloop van een lange, warme en vermoeiend hike, smaakt er niets beter dan een biertje. Nou ja een biertje. Bij Cerveceria Artesanal El Chalten krijg je een liter Stella Artois, wat in Argentinië een veelvoorkomende hoeveelheid is voor een biertje.

Eten
Er zijn restaurantjes in overvloed. Wij hebben prima gegeten bij Resto El Muro. En bestel dan voor twee personen één gerecht….De porties zijn tamelijk groot.

Slapen
Wij sliepen in Posada El Barranco. Een prima hotelletje. Vriendelijk personeel en een heerlijke warme douche.

Wij waren twee volle dagen in El Chaltén. Dit is ok maar een derde dag kun je goed besteden aan raften of een gletsjerwandeling op de nabij gelegen gletsjer Viedma.

20161222_141013

20161223_162054

20161223_120918

20161223_100122

Recent Posts
Comments
  • Hilda
    Beantwoorden

    Wat een schitterende foto’s, het lijkt net of ze zo uit een reisgids komen haha, knap hoor! En leuk ook weer jullie reisverslag van BA!!

Leave a Comment