De Perito Moreno gletsjer. Bijna iedere Argentinië-reiziger bezoekt deze gletsjer. Ook op ons verlanglijstje stond een bezoek aan deze immense ijsmassa hoog genoteerd.

Uitvalsbasis El Calafate
Het Patagonische dorpje El Calafate is de perfecte uitvalsbasis om het natuurspektakel, dat in het Nationaal park Los Glaciares ligt, te bezoeken. Hiervandaan is het met de bus ongeveer twee uurtjes rijden naar de gletsjer. Het laatste half uur gaat niet zo snel door al het bochtenwerk.

In El Calafate kun je het Reserva Laguna Nimez natuurpark bezoeken. Een klein park met een overvloed aan allerlei soorten vogels. De vogelaars onder ons kunnen hier ongetwijfeld een hele middag spenderen, wij hebben er een leuke anderhalf uur rond gelopen :)
Verder is er nog een heel interessant museum even buiten het dorp over het ontstaan van gletsjers, het Glaciarium. Met een shuttle busje vanuit het dorp word je hier gratis naar toegebracht. En… er is ook nog een heuse ijsbar aanwezig.

Perito Moreno
Na circa twee uur door prachtig landschap te hebben gereden, kom je dan eindelijk aan bij de gletsjer. Je staat gelijk al voor een keus. Of je gaat met een shuttle busje naar het hoogste platform om daar te starten of je begint beneden bij het restaurant en loopt langzaam naar boven. Doe je het eerste dan zie je de gletsjer gelijk in al z’n volle glorie. Kies je voor de tweede optie dan zie je na iedere bocht en platform een beetje meer van deze majestueuze ijsmassa.

De opzet van het park is heel goed uitgedacht. Je overbrugt namelijk een behoorlijk hoogteverschil. Maar met overal platformen om te stoppen (‘mirador’) om vanuit verschillende hoeken de gletsjer te bekijken, merk je bijna niets van de stijging. |

Als je met de gewone lokale bus vanuit El Calafate reist, dan kun je vijf uren in het park blijven. Nu zijn wij van de snelle tak maar deze tijd heb je echt wel nodig. Want je kunt uren naar de gletsjer kijken. Gewoon, op een bankje zitten en wachten tot er een gedeelte afbrokkelt en in het water valt. Ik vond op YouTube dit filmpje https://youtu.be/suqptBOs2Yg . Wij moesten het doen met ontelbaar grote en kleine stukken die met veel lawaai in het water vielen.

Even wat feiten op een rijtje.
De Perito Moreno gletsjer is een van de 47 gletsjers die worden gevoed door het Zuid-Patagoische ijsveld. De gletsjer eindigt in een fjord, waar het ijs op het hoogste punt 70 meter dik is en 5 km breed (!) Per dag verschuift de massa 1 tot 2 meter verder. Dit hoor je aan het gekraak en zie je aan het afbrokkelen van grote ijsblokken.

Ondanks de opwarming van de aarde, is het de enige gletsjer ter wereld die niet kleiner wordt. Regelmatig bereikt de ijsmassa het vasteland; hierdoor wordt de zuidelijke arm van het meer, de Brazo Rico, afgesloten van het Canal de los Témpanos. Het water in de zuidelijke arm kan hierdoor tot wel dertig meter stijgen waardoor er een enorme druk op de afdamming komt. De natuurlijke brug die hierdoor ontstaat stort uiteindelijk in. Er zijn van die gelukkige mensen die dit zien gebeuren :)

Wat vond ik ervan
Tsja, wat moet je vinden van een van de mooiste natuurverschijnselen die er zijn? De bovenkant lijkt op een enorme merengue taart. IJsblauw is écht een kleur, ik heb het nu zelf gezien. De grootte van het geheel, en het geluid van vallende ijsblokken in het water. Ik was diep, diep onder de indruk. Alles aan de Perito Moreno is adembenemend.
p1090671

20161226_123217

20161226_111712

Recent Posts
Comments
  • Antonia & Albert
    Beantwoorden

    Hola Viajantes !!!
    Hebben van je ma /schoonmama adres van jullie blog
    Leuk te lezen van jullie reis , Prachtige fotos !!
    Hoe was reis met de collectivo naar Puerto de Iguazu .Leuk jullie ook beide kanten gezien !!
    Hier in Amsterdam alles ok , ook met je zusje en co !We komen ze tegen af en toe in trapportaal .
    Oma zien we ook af en toe ,gezellig kopje koffie en horen over jullie belevenissen .
    We wensen jullie veel plezier , en we blijven jullie volgen .
    xxx Antonia en Albert

    Ps al mate geproefd !! ik heb hier voor jullie la bombilla en calabaza !!!!, yerba is hier ook te koop !!!(we vonden niet lekker bahh zo iederen zuigen aan hetzelfde bombilla , wat we grappig vonden was de verschillende modellen thermoskan
    Bij familie onze schoondochter in Argentina kunnen ze niet zonder mate , haha
    In Uruguay ook fanatiek mate gebruikers !!

Leave a Comment