Wekelijks laat ik je een foto zien die wat mij betreft een plaatsje in de spotlight verdient. Omdat de foto een bijzonder verhaal heeft, omdat ik er zelf blij van word of omdat het een stukje van onze prachtige wereld laat zien.

P1090715

In Ushuaia is een boottour over het Beaglekanaal een must do. De kans dat wij hier ooit weer komen acht ik klein. En dus gaan wij mee.

Even wat achtergrond informatie. Het Beaglekanaal is een zeestraat gelegen in het uiterste zuiden van Zuid-Amerika. Het oostelijke deel vormt de grens tussen Chili en Argentinië. De zeestraat is ongeveer 250 kilometer lang en de smalste doorgang is ongeveer 5 kilometer breed. Het kanaal verbindt de Atlantische oceaan met de Stille Oceaan.

In het kanaal liggen diverse eilandjes met wildlife. Met dat wildlife valt het wel een beetje mee. Tenminste als je de kolonie aalscholvers op een stinkende rots niet meerekent.
Zeeleeuwen bevolken een van de andere eilandjes, maar als het heel hard waait dan zoeken de dieren de beschutting van het water op en zie je alleen hun koppies. En wind stond er! Naast regenbuien en een akelig lage temperatuur.
Een beetje zeeleeuw duikt het water wel in dachten we. Maar kennelijk ervaarden alleen wij de snerpende kou en harde regen. De zeeleeuwen, in alle soorten en maten, bleven gewoon zitten op de onbeschutte rots. En ja…dat is wel heel gaaf om te zien.

Naast vogels en zeeleeuwen, zie je tijdens deze tour ook nog de bekende vuurtoren die ‘Aan het einde van de Wereld’ wordt genoemd. De toren staat ook letterlijk aan het einde van de wereld op het eiland Les Escaleurs.

Op de terugweg van de vier uren durende tour, ga je aan land van een van de eilandjes. Hier woonden de Yamana indianen, de oorspronkelijke bewoners van Vuurland. Zij leefden zonder kleding in alle weersomstandigheden. Door het eten van speciaal voedsel uit het gebied en het insmeren van hun huid met dierenvet, beschermden zij zich tegen uitdroging en onderkoeling. Kleding had geen enkel nut in het koude water, dit werd vies en nat in het koude en regenachtige klimaat. Dierenvet bood juist wel de bescherming die zij nodig hadden.

Helaas stierven ze massaal aan pokken en andere ziekten toen de “beschaving” vond dat ze zich moesten aanpassen aan wat zij vonden wat goed was.

Ik vond Ushuaia een zeer bijzondere bestemming. Zo dicht bij Antarctica en toch ver van huis.

Recent Posts
Comments
  • Antonia en Albert
    Beantwoorden

    Hoi Hoi,
    Weer leuk verhaal + foto
    Voor ons was jammer we waren daar in de winter dus veel gemist!!
    Bedankt voor jullie informatie Tierra del Fuego !!
    geniet verder van jullie reis , doei doei

    Ps hier wat winter weer maar in het noorden , bij ons in Amsterdam geen sneeuw of ijs .

Leave a Comment