Zodra de kans zich voordoet, bezoek ik de jungle. Al jong vond ik verhalen over de jungle indrukwekkend. Vanaf het moment dat Discovery en National Geographic documentaires over de overweldigende natuur begon uit te zenden, werd ik helemaal fan. In Thailand en Panama heb ik al de nodige oerwoud ervaring opgedaan en tijdens onze reis door Zuid-Amerika ligt de jungle in Ecuador binnen handbereik.

Tena
Tena is onze uitvalsbasis. Dit leuke en authentieke plaatsje ligt aan de rand van de Amazone. Tena is beroemd om het regenwoud en de rivieren die het omringen. De mensen zijn er vriendelijk en er zijn voldoende restaurantjes en tourbureautjes om er een leuk verblijf te hebben. Vanuit Quito is het een busreis van ongeveer zes uren.

Ricancie
Wij boeken drie dagen jungle via Ricancie. Dit bureau heeft een maatschappelijk en ecologisch oogpunt. Het is opgericht met het doel om de oorspronkelijke Kichwa- families die nog in dit gebied wonen, te helpen om de natuurlijke en culturele hulpbronnen te beschermen en om de levenskwaliteit van deze families te verbeteren.

Dag 1
Zondagochtend vertrekken wij met de auto naar Runa Wasi, een dorpje aan de rivier de Napo waar we twee nachten zullen slapen. Het eerste half uur rijdt de bus over uitstekend geasfalteerde wegen. Daarna volgt een vrij hobbelige rit van een half uur over een onverharde weg naar de rivier. Vervolgens worden wij met een gemotoriseerde kano in tien minuten naar de ‘lodge’ gebracht. Ondanks dat Tena op vrij korte afstand van Runa Wasi ligt, ervaren we direct de rust van de jungle. Geen wegen en de rivier als enig vervoermiddel.

Runa Wasi  heeft zes hutjes waarin maximaal twaalf personen kunnen verblijven. Wij hebben geluk, wij zijn er met z’n tweeën. Onze Kichwa-gids Lucy staat drie volle dagen tot onze beschikking . Daarnaast kunnen we kiezen uit een vijftal excursies die wij met Lucy willen gaan doen.

Bij het boeken van de tour werd ons duidelijk verteld dat er geen Engels wordt gesproken. Gelukkig spreekt Lucy zeer duidelijk en langzaam Spaans zodat wij vrijwel alles begrijpen. Dankzij onze driedaagse taalcursus Spaans die wij aan het begin van onze reis hebben gevolgd, begrijpt zij ons gelukkig ook.

Onze lodge is spartaans maar heeft alles wat we nodig hebben: een douche, wastafeltje, wc, twee bedden en twee kaarsen. Geen elektra en, gelukkig, geen wifi. De veranda is ruim, er is een hangmat, uitzicht op de rivier én de jungle. Prachtig!

De eerste excursie gaat naar het nabijgelegen Animal Rescue Center. Vanuit de lodge is het een korte wandeling dwars door de jungle. Ik maak gelijk kennis met de ontelbare muggen die immuun  zijn voor DEET of bedekkende kleding. Na afloop van ons bezoek aan de jungle was ik eigenaar van 65(!) muggenbulten op armen, benen en schouders.
Het Animal Rescue Center draait op giften en vrijwilligers. De meeste dieren die hier verzorgd worden, zijn vrijwel allemaal als huisdier gehouden en kunnen daarom niet meer terug naar de jungle. Ieder dier heeft een naam en je kunt merken dat de vrijwilligers gek op ze zijn. Wij zien onder andere een python, apen, papegaaien en een krokodil (werd ook als huisdier gehouden, stel je voor!). Na het bezoek is het tijd voor de lunch. Soep, sap en een hoofdgerecht. Eenvoudig en zeer smakelijk. ‘s Middags steken we de rivier over en zien we kaaimannen op nog geen twee meter afstand, oefenen we met de blaaspijp, wat overigens nog een hele kunst blijkt om direct raak te schieten en drinken we het traditionele cicha-drankje.

Als de avond valt, zien we voor onze neus een complete familie aapjes door de bomen slingeren op weg naar hun slaapplaats. Dit ritueel wordt in de vroege ochtend herhaald maar dan andersom, opzoek naar voedsel. En ja, dan is het 20.00 uur, donker en heb je de batterij van je hoofdlamp voor vertrek naar de jungle niet gecheckt…   Twee kaarsen geven net wat te weinig licht om te lezen dus er blijft niets anders over om naar bed te gaan en nog lang te luisteren naar brulkikkers, krekels en andere nachtelijke dieren.

Dag 2
Vandaag gaan we al vroeg op pad met Lucy en haar nichtje van negen. Wij zijn nat van het zweet door het glibberen en glijden (gelukkig hebben ze bij de lodge laarzen) over modderpaadjes en stenen. Lucy en haar nichtje zijn niet anders gewend en bewegen zich op slippers gemakkelijk door de jungle. Daar zijn wij stiekem wel een beetje jaloers op.
Wij leren van alles over medicinale planten en de wonderen van het oerwoud. Boomvocht om wonden mee te genezen, planten voor buikklachten, vruchten waarmee op de huid wordt geschilderd en bloemen om maskers mee te maken.  Na drie en een half uur zijn wij weer terug in de lodge en smaakt de lunch meer dan goed. Het middagprogramma valt letterlijk in het water. Van ‘s middags twee tot ‘s avonds laat spoelt het! Het wordt een middagje ‘hangmatten’ en lezen wat niet verkeerd is met ons uitzicht.

Dag 3
Op het programma van vandaag staan vissen en goud zoeken. Met een heel klein, wiebelig kanootje gaan we de rivier op en leggen we bij een strandje aan. Met een ouderwets vissersnet die we op een speciale manier moeten uitgooien, proberen wij onze lunch te vangen. Dit mislukt uiteraard jammerlijk. Het goud zoeken gaat ons gelukkig beter af. Dit doen we op ook op de ouderwetse manier; het wassen van stenen en net zolang doorgaan totdat alleen het zwarte zand overblijft. En met een beetje geluk zoals in ons geval, zijn daarna minuscule splintertjes goud zichtbaar.
Na de lunch nemen we afscheid van Lucy en haar zus die de scepter zwaait in de keuken. We gaan weer terug naar de bewoonde wereld.

Dit verblijf was écht de moeite waard. Als je het ook wilt ervaren, moet je geen luxe verwachten. Zo was er (nog) geen muskietennet, geen drinkwater uit flessen (wel cola en limonade) en geen bier.  Ook moet je er rekening mee houden dat er geen water is om te douchen.  Bruin en zanderig water kan ook uit de douchekop stromen.
Dit alles deed echter totaal geen afbreuk aan de ervaring . Ga je hier naar toe dan ervaar je echt hoe het is om in de jungle te wonen,  te werken en gebruik te maken van de middelen die er zijn. Eerlijk is eerlijk, drie dagen is voldoende maar ik had het voor geen goud willen missen.

De eerstvolgende keer dat we weer in de buurt van de jungle zijn, ben ik van de partij!

IMG-20170208-WA0016

20170206_103217

IMG-20170208-WA0006

20170206_151250-01

Recent Posts

Leave a Comment