Reisblogs, reisgidsen en reisprogramma’s, allemaal zijn ze lyrisch over Medellín. De Paisas (inwoners van Medellín) schijnen ongekend aardig en behulpzaam te zijn. De temperatuur is het hele jaar door gemiddeld 25 graden en de stad heeft zeer innovatieve ideeën om de leefbaarheid te verbeteren. Ik ben vijf dagen in Medellín geweest en kan het bovenstaande alleen maar beamen. Medellín is echt de leukste stad van Colombia.

Vanuit het plaatsje Salento in het hart van het koffiegebied van Colombia, is het een busrit van 6,5 uur naar Medellín. De bus vertrekt een paar keer per dag en stopt alleen in Pereira. Een plekje reserveren is verstandig. Onderweg is het landschap prachtig. Maar houd er rekening mee dat het van Salento tot aan Medellín 6.5 uur bochtenwerk is. So be prepared! Aan hotels en hostels geen gebrek in Medellín. Wanneer je er wat langer bent, is een Airbnb heel fijn.

Metro de Medellín
Grote trots van Medellín is…de metro. Want de metro in Medellín is meer dan alleen een vervoersmiddel. Zelf noemen de bewoners het de “life line”. Eigenlijk komt het erop neer dat dankzij de metro de inwoners van Medellín zich sneller en vooral veiliger kunnen verplaatsen in de stad. Een onderdeel van de metro is de Metrocable, een kabelbaansysteem om de wijken die tegen de heuvels zijn gebouwd, te ontsluiten. De metrokaartjes zijn spotgoedkoop zodat iedere inwoner gebruik kan maken van het vervoersysteem. Om een goed beeld te krijgen van een van de wijken die tegen de heuvels zijn gebouwd, is een ritje met de kabelbaan van station Acevedo naar station Santo Domingo super om te doen. Je mag een rondje maken en kunt gewoon blijven zitten. Denk bij de kabelbaan overigens niet aan een soort stoeltjeslift, nee je zit echt in een luxe bakje waar ongeveer 6 mensen in kunnen zitten, dan blijft het comfortabel. Schrik niet als je onderweg stil komt te hangen, een korte storing schijnt heel normaal te zijn. De metro zelf en de metrostations zijn spic en span.

Free walking tour Medellín
Heb je maar een dag in Medellín, doe dan zeker deze tour. Free is een optie want natuurlijk betaal je na afloop de gids het bedrag waarvan jij vindt dat het waard is geweest. In verband met de populariteit van de tour is het nodig om je van te voren via het internet aan te melden. De wandeling door het centrum van Medellín duurt vier uren en zit vol met hoogtepunten en mooie, interessante verhalen. Over de gewelddadige geschiedenis van Medellín en Colombia in het algemeen, verhalen over de trotse inwoners, de toekomst van Medellín, waar je lekker kunt eten en wat je niet mag missen tijdens een bezoek. Vooral de achtergrond informatie die de gids geeft, is belangrijk voor de beeldvorming van Medellín.

Musea
Twee musea springen er voor mij uit. Museo de Arte Moderno de Medellín en het Museo Casa del Memoria. Het Museo de Arte Moderno de Medellín, MAMM, is gevestigd in een strak en modern gebouw. Een hoogtepunt zijn de schilderijen van Débora Arango Pérez. Deze Colombiaanse dame heeft door middel van haar schilderijen controversiële onderwerpen aangekaart. Haar kleurrijke schilderijen gaan voornamelijk over de positie van de vrouw. In de omgeving van het museum zijn allerlei hippe restaurantjes te vinden.
Het andere museum, Casa del Memoria is een klein en zeer indrukwekkend museum over de gewelddadige geschiedenis in Medellín en Colombia en het hoe en waarom. Zelf vond ik de speciale herdenkingsruimte vol met foto’s van slachtoffers confronterend en ontroerend.

De wijk Comuna 13
Je kunt twee dingen doen. Of je gaat de wijk alleen bezoeken of je doet het met een tour. Alleen is maar alleen en kan, hoeft niet, gevaarlijk zijn. Optie twee is wat mij betreft de beste keus. Waarom? Omdat je dan het verhaal achter de wijk te horen krijgt. Ik heb de tour met www.comuna13tours.com gedaan. En wat was dat leuk. Je bezoekt de beroemde roltrappen, krijgt uitleg over de fantastische Street art, een rondleiding door het jeugdcentrum is ook een onderdeel en ondertussen eet en drink je onderweg van de lokale producten. Ook krijg je net zoals bij de free walking tour uitleg over de roerige geschiedenis. Waarom dit de gevaarlijkste wijk van heel Medellín en Colombia was en welke initiatieven er allemaal zijn ondernomen om de wijk leefbaar te maken. En dan de mensen die er wonen. Zo ontzettend gastvrij, vrolijk en positief ingesteld.

De Pablo Escobar tour
Ik heb lang getwijfeld of ik deze tour zou doen. Je voelt je toch een beetje een ramptoerist. En ondanks dat de serie Narcos op Netflix een ietwat romantisch beeld laat zien, was meneer Escobar een hele gevaarlijke en moordzuchtige man. Toch, om een compleet beeld van Medellín en de inwoners te krijgen, is het goed om deze tour te doen. Ik heb zijn graf bezocht, het huis in Medellín waar hij is doodgeschoten, de Cathedraal (zijn eigen gebouwde gevangenis) en de wijk waar nog steeds fans van Escobar wonen. Het meest bijzondere was toch wel dat onze gids de kleinzoon was van een drugsbaron die door Pablo is vermoord. Zelf had hij een handeltje in wiet en was zijn schoonvader ZZP’er in …je raadt het al 😉

Lekker eten
Vooral in de wijken Laureles en Poblado vind je fantastische restaurants. Ik heb heerlijk bij Divino Cocina Cafe en Victoria Regia gegeten. Bij straatstalletjes koop je lekkere verse jus d’orange of mango. In Medellín hoef je niet lang te zoeken naar een leuk restaurantje met lekker eten.

Er is nog zoveel meer te vertellen over deze fantastische stad. Dus heb je een specifieke vraag, laat het mij weten.

IMG-20170223-WA0022

IMG-20170226-WA0031

IMG-20170225-WA0003

IMG-20170224-WA0038

Recent Posts

Leave a Comment